Portal Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju logo

S2K smjernice HDGO za postupanje kod koronavirusne infekcije u trudnoći


Koronavirusi
predstavljaju skupinu ovijenih, nesegmentiranih RNA virusa iz obitelji Coronaviridae, red Nidovirales. Cijela skupina virusa je ime dobila sukladno svojem izgledu poput krune / corona, uslijed stršenja batićastih nastavaka izvan virusne ovojnice koji su vidljivi pod elektronskim mikroskopom. Široko su rasprostranjeni među ljudima i drugim sisavcima, a trenutno poznati koronavirusi mogli bi biti samo vrh sante leda, pa se može očekivati otkriće novih virusa i u budućnosti. S jednim novim smo upravo i suočeni, službenog naziva SARS-CoV-2 (COVID-19), prethodnog radnog naziva 2019-nCoV, novi koronavirus ili wuhanski koronavirus.

Koronavirus se pojavljuju sporadično, sezonski te eventualno u manjim epidemijama zimi, a dovodi do akutne febrilne bolesti gornjeg dijela dišnog sustava mahom nalik običnoj prehladi. U ovom stoljeću su otkriveni koronavirusi koji mogu izazvati ozbiljnije upale donjeg dijela dišnog sustava tipa pneumonije i bronhiolitisa te u određenom postotku slučajeva dovesti i do smrtonosnog ishoda. Tako se 2002. godine pojavio SARS / severe acute respiratory syndrome, koronavirus sa smrtnošću od oko 10 %, a 2012. godine MERS / Middle East respiratory syndrome coronavirus, koronavirus s još ozbiljnijom smrtnošću od oko 37 %. S obzirom da oba ova virusa spadaju u podskupinu betakoronavirusa, kao i SARS-CoV-2 koji između ostalog dijeli 80% genetske podudarnost s inicijalnim SARS koronavirusom što opravdava službeni naziv virusa, početni strah u suočavanju s novom epidemijom nije bez temelja.

Prema raspoloživim podacima, inkubacija COVID-19 iznosi 2 do 14 dana, s medijanom 5-6 dana. Za sada postoje ograničena saznanja o punom spektru kliničke slike oboljelih, a najčešće zabilježeni simptomi kod osoba oboljelih od wuhanske groznice obuhvaćaju povišenu tjelesnu temperaturu, iscrpljenost, suhi kašalj, kratkoću daha, respiratorni distres, upalu pluća, zatajenje bubrega, a u najtežim slučajevima i smrtonosni ishod. Postojeća klinička zapažanja upućuju da bolest često započinje blažim prodromima, a do pogoršanja dolazi u drugom tjednu bolesti. Inficirane osobe za vrijeme čitavog tog perioda zarazne te mogu prenijeti infekciju, prvenstveno kapljičnim putem.

Kod većine hospitaliziranih bolesnika vitalni znaci su kod prijema u bolnicu bili stabilni, a u laboratorijskim nalazima dominiraju leukopenija i limfopenija. Četvrtina hospitaliziranih bolesnika je razvila teške simptome infekcije, uglavnom osobe s predisponirajućim čimbenicima kao što su povišen krvni tlak ili neka druga kardiovaskularna bolest te šećerna bolest.

Nema cjepiva niti specifičnog lijeka. Liječenje je suportivno.

Na prijedlog prof. dr.sc. Ante Ćorušića, predsjednika HDGO – Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, dana 15. ožujka 2020. godine odlučeno je da će stručno društvo organizirati online / putem interneta DELPHI konsenzus s ciljem stvaranja preporuka za postupanje kod sumnje ili koronavirusne infekcije u trudnoći.

Na glasovanje su putem interneta pozvani predstavnici Upravnog odbora HDGO i Sekcije ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sveukupno 40 sudionika. Tijekom prvih 24 sata glasovalo je 30 sudionika (75%). Zbog hitnosti situacije te glasovanja 2/3 pozvanih sudionika – što rezultate glasovanja čini legitimnim, dana 16. ožujka 2020. godine objavljuju se rezultati glasovanja i donosi DELPHI konsenzus / S2K smjernice za postupanje u slučaju sumnje ili koronavirusne infekcije u trudnoći.

HDGO
Rezultati HDGO konsenzusa 

saznaj više

 
HDGO / Sekcija ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
S2K smjernice za postupanje kod sumnje / koronavirusne infekcije u trudnoći saznaj višeS2K smjernice za postupanje kod sumnje ili kliničkih znakova koronavirusne infekcije u trudnoći
 • Iskustvo s drugim koronavirusnim epidemijama ukazuje da su trudnice u riziku od teške bolesti, pa premda još nisu utvrđeni slučajevi vertikalnog prenošenja, HDGO predlaže da se pažljivo nadgleda aktualna trudnoća.
 • Trudnica koja je u posljednjih 14 dana putovala u zemlju koja je bila pogođena koronavirusnom infekcijom trebala bi biti testirana testom amplifikacije nukleinske kiseline SARS-CoV-2, čak i ako nema simptome.
 • Asimptomatske trudnice s laboratorijski potvrđenom koronavirusnom infekcijom trebale bi se samostalno nadgledati kod kuće najmanje 14 dana.
 • Trudnice koje su bile i kontaktu s oboljelim, trudnice s asimptomatskom bolesti ili one koje se oporavljaju od blage bolesti treba nadzirati tako da se dodatno u dvomjesečnim intervalima učini ultrazvučna biometrija i Dopplerski protoci.
 • Trudnice s koronavirusnom pneumonijom treba liječiti multidisciplinarni tim u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi.
 • Za trudnice s potvrđenom infekcijom, vrijeme porođaja treba individualizirati ovisno o tjednu trudnoće i uvjetima majke, fetusa i porođaja.
 • Prednost treba uvijek kada je to moguće dati vaginalnom porođaju s indukcijom i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke.
 • Novorođenčad majki pozitivnih na koronavirus treba izolirati najmanje 14 dana ili dok se virus ne ukloni.
 • Preporuke za dojenje: Tijekom faze izolacije majke se ne preporučuje dojenje.
 • Tijekom faze izolacije majke preporučuje se izdajanje i hranjenje bebe majčinim mlijekom od strane zdrave osobe.
 • Trudnoće komplicirane koronavirusnom infekcijom treba smatrati visoko-rizičnim a majka, fetalni i razvoj novorođenčeta trebaju biti pod strogim nadzorom.

Za razumijevanje i pravilno postupanje s trudnicama koje su izložene ili imaju koronavirusnu infekciju, potrebno je prikupiti više podataka o
 • potencijalnom vertikalnom prenošenju,
 • utjecaju na fetus kada se koronavirusna infekcija dogodi tijekom drugog ili trećeg tromjesečja te
 • stopi teške infekcije kod majke pri akutnoj infekciji i
 • dugoročnim posljedicama.


Prof. dr. Ante Ćorušić se zahvaljuje svim sudionicima konsenzusa, čime su ispunjene obveze HDGO-a prema kolegama i kolegicama, ustanovama u kojima radimo i našim pacijenticama. Provođenjem konsenzusa i donošenjem S2K smjernica, HDGO je pokazao ne samo spremnost sudjelovanja u aktualnim izazovima već i pomjeranje granica u kvaliteti svoga rada.


:: prof. dr. sc. Ante Ćorušić :: dr. med. :: specijalist ginekologije i opstetricije :: predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora :: ravnatelj KBC Zagreb ::
S2k smjernice hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju 


  Literatura:

1. Favre G, Pomar L, X Qi, Nilesen-Saine K, Musso D, Baud D. Guidelines for pregnant women with suspected SARS-CoV-2 infection. Lancet Ifect Dis 2020; Published online March 3,2020; https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30157-2.

2. Alfaraj SH, Al-Tawfiq JA, Memis ZA. Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) infection during pregnancy: report of two cases & review of the literature. J Microbiol Immunol Infect 2019; 52:501-03.

3. Wong SF, Chow KM, Leung TN, et al. Pregnancy and perinatal outcomes of women with severe acute respiratory syndrome. Am J Obstet Gynecol 2004; 191:292-97.

4. Chen H, Juanjuan G, Wang C et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet 2020; published online Feb 12. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)20260-3.

5. Favre G, Pomar L, Musso D, Baud D. 2019-nCoV epidemic: what about pregnancies? Lancet 2020; 395: e40. 5

6. Musso D, Ko AI, Baud D. Zika virus infection— after the pandemic. N Engl J Med 2019; 381: 1444–57. 6

7. WHO. Laboratory testing for 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) in suspected human cases. Interim guidance. Geneva: World Health Organization, 2020.
:: važne pravne informacije ::

HDGO portal pruža stručne informacije o brojnim temama i događanjima u ginekologiji, opstetriciji i humanoj reprodukciji. Svrha navedenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o uporabi pojedinih proizvoda niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Niti jedan posjetitelj web portala ne smije koristiti informacije sadržane na ovom portalu za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez savjetovanja sa stručnim medicinskim osobljem jer su informacije objavljene na portalu predviđene kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje, iskustvo i procjenu specijaliste za ginekologiju i opstetriciju koji se brine o bolesnici, odnosno trudnici.

HDGO je poduzeo i ubuduće će poduzimati odgovarajuće napore kako bi informacije sadržane na ovom web portalu bile točne i precizne, ali istovremeno ne daje nikakva jamstva glede njihove potpunosti. Shodno tome, takve informacije ne mogu služiti kao predložak za sudsko medicinska vještačenja. Takve informacije HDGO priopćuje svojim članovima na redovitim okupljanjima i putem stručnih smjernica odobrenih od strane nadležnih tijela.

Stručne smjernice HDGO donose se prema strogim stručnim pravilima i specifičnim uvjetima ginekološke i opstetričke struke u RH, te se nakon odobrenja od strane nadležnih tijela objavljuju s posebnom napomenom.