Portal Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju logo

Cervikalne intraepitelne lezije S3 smjerniceProces izrade pisanih preporuka za dijagnostiku i liječenje preinvazivnih lezija cerviksa započeo je u našoj zemlji 2000. godine i do sada je prošao dvije revizije i konsenzus na zadnjem kongresu ginekologa i opstetričara 2011. godine u Splitu. Tom prilikom su se prisutni članovi HDGO anonimno, u pisanoj Anketi izjašnjavali o predloženim postupcima kod pojedinih citoloških i histoloških abnormalnosti. Na temelju analize rezultata Ankete odlučeno je reevaluirati dotadašnji postupnik prema medicinski utemeljenim dokazima, aktualnim znanstvenim spoznajama i kliničkim postupcima čija je vrijednost dokazana u svakodnevnoj praksi.

Na prijedlog i u organizaciji Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju učinjena je dopunska pretraga literature i formirana Radna skupina koju su činili članovi pet stručnih društava i jedne sekcije Hrvatskoga liječničkog zbora. Prijedlozi integralne verzije postupnika, algoritama i uputa dostavljeni su svim članovima Radne skupine, pa je analiza i reevaluacija Postupnika učinjena na sastanku Radne skupine 5. svibnja 2012. godine.

Po unošenju izmjena usvojenih konsenzusom članova Radne skupine, Postupnik je prezentiran članovima HDGO putem HDGO web-portala u razdoblju od 10.svibnja do 30.rujna 2012. godine. Nakon analize i rasprave dospjelih primjedbi, protokoli su usvojeni konsenzusom članova Radne skupine dana 27. listopada 2012. godine, te se u ovom obliku predstavlja članovima HDGO u okviru sjednice "Premaligne lezije vrata maternice" na 2. kongresu Hrvatskog ginekološko-onkološkog društva.

Na taj način ovaj Postupnik se kvalificira kao "S3 - treći stupanj smjernica i postupnika", utemeljen na konsenzusu nakon analize ranijih smjernica i rezultata, te reevaluacije prema medicinski utemeljenim dokazima.

Cilj ovog Postupnika je postići veću sigurnost u odabiru i provođenju medicinskih postupaka u dijagnostici i liječenju cervikalnih intraepitelnih promjena, čime se pridonosi napretku u prevenciji, dijagnostici i liječenju ovih stanja pružajući time ugroženoj populaciji žena realnu šansu za očuvanje ginekološkog i reprodukcijskog zdravlja.

Nadamo se i želja nam je u tome pomoći detaljnim pregledom suvremenih spoznaja iz ove oblasti, kao i preporukama stručnih ginekoloških i srodnih društava Hrvatskoga liječničkog zbora.


Zagreb, 15. studenoga 2012. godine

prof. dr. Dubravko Barišić
predsjednik Hrvatskog društva za
ginekologiju i opstetriciju