Portal Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju logo

HDGO Smjernice

HDGO: Opće smjernice  | HDGO Smjernice iz ginekologije  | HDGO Smjernice iz ginekološke onkologije  | HDGO Smjernice iz fetalne medicine i opstetricije  | HDGO Smjernice iz humane reprodukcije i ginekološke endokrinologijeHrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju objavljuje smjernice kao niz sistematski načinjenih preporuka koje će pomoći kliničaru i pacijentu u donošenju odluke o najoptimalnijem liječenju specifičnih stanja i bolesti. Smjernice predstavljaju prepoznate metode i tehnike kliničke prakse, temeljene na objavljenim dokazima ("evidence based medicine"), a namijenjene su kao edukacija i pomoć u provođenju dobre kliničke prakse.

Smjernice su koncizni i sažeti dokumenti koji osiguravaju specifične praktične preporuke u odabranim temama kliničkog rada, a nastaju pod okriljem Povjerenstva za izradu smjernice HDGO.

Ove smjernice definiraju standardne postupke kao edukacijsku pomoć za ginekologe i opstetričare. Raznolikosti ginekoloških problema u svakodnovnoj kliničkoj praksi zahtijevaju od ginekologa i opstetričara da u krajnjoj procjeni i odluci o osobitoj kliničkoj proceduri i planu liječenja, donosi odluke u svjetlu kliničkih podataka koje prezentira pacijent, individualnih potreba svakog pacijenta, raspoloživih sredstava i ograničenja pojedinih ustanova u odabiru prikladnog postupka i načina liječenja.

Povijest bolesti pacijenta treba sadržavati potpunu dokumentaciju ustanove (protokol/smjernice) u trenutku donošenja svih relevantnih odluka za liječenja.

Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju
Klinika za ženske bolesti i porode Petrova 13, HR- 10000 Zagreb
Tel: +385 (1) 46 04 646 / Fax: +385 (1) 46 33 512

HDGO © 2010 - 2011


Popis HDGO smjernica  1. HDGO: Opće smjernice

  2. HDGO smjernice iz ginekologije

  3. HDGO smjernice iz ginekološke onkologije

  4. HDGO smjernice iz fetalne medicine i opstetricije

  5. HDGO smjernice iz humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije