Zlostavljanje u djetinjstvu povezano s rizikom za endometriozu

Zlostavljanje u djetinjstvu povezano s rizikom za endometriozu
Žene koje su zlostavljane u dječjoj dobi vjerojatno imaju veći rizik razviti endometriozu u odrasloj dobi, sugeriraju zasebne studije.

Žene koje su zlostavljane u dječjoj dobi vjerojatno imaju veći rizik razviti endometriozu u odrasloj dobi, sugeriraju zasebne studije.

Autori europskog izvješća u časopisu "Human Reproduction" su otkrili 20% do 50% povećani rizik od razvoja endometrioze kod povijesti seksualnog ili emocionalnog zlostavljanja, dok su autori velike američke studije u istom časopisu pronašli sličan porast rizika kod seksualnog ili fizičkog zlostavljanja.

"Odlučili smo napraviti ovu studiju jer postoje sve veći dokazi da zlostavljanje u djetinjstvu ima ozbiljan utjecaj na mnoge bolesti u odrasloj dobi", rekla je glavna autorica europske studije dr. Brigitte Leeners, istraživač u Sveučilišnoj bolnici u Zurichu u Švicarskoj.

"Zlostavljanje u djetinjstvu je često podcijenjen i neistraženi čimbenik rizika za različite bolesti u odrasloj dobi", rekla je Leeners.

"Prethodne studije u kojima su sudjelovali članovi našeg istraživačkog tima su pokazale povezanost između zlostavljanja u ranoj životnoj dobi i fibroida maternice (još jedno zajedničko ginekološko stanje) te hipertenzije", rekla je glavna autoria studije u SAD-u, Holly Harris iz Freda Hutchinson Cancer Research Center u Seattleu.

"S obzirom na nedavne veze između endometrioze i hipertenzije, jedan od sljedećih logičnih koraka je bio ispitati povezanost zlostavljanja i endometrioze", rekla je Harris.

Leeners i njezini kolege su uspoređivali 421 ženu s dijagnozom endometrioze s 421 ženom bez dijagnoze koje su posjećivale iste medicinske klinike u sveučilišnim bolnicama i privatnim ordinacijama u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Na temelju odgovora na upitnik o traumama djetinjstva, istraživači su otkrili da su žene s endometriozom češće navodile povijest seksualnog zlostavljanja, emocionalnog zlostavljanja i emocionalnog zanemarivanja.

Harris i njezin tim su analizirali podatke iz studije „Nurses' Health Study II“ koja je uključivala žene iz cijelog SAD-a. Kod više od 60.000 žena koje su pozitivno odgovorile na upitnike o izloženosti nasilju kroz život, dijagnosticirano je oko 3400 slučajeva endometrioze tijekom 24 godine praćenja.

Istraživački tim je utvrdio da je u usporedbi sa ženama bez povijesti zlostavljanja rizik od endometrioze porastao za 10% s poviješću tjelesnog zlostavljanja i 15% s poviješću seksualnog zlostavljanja. Žene koje su prijavile da su fizički i seksualno zlostavljane su imale 31% veću vjerojatnost da im se dijagnosticira endometrioza.

Ozbiljnost i trajanje zlostavljanja su također imali utjecaj. Žene s poviješću teških seksualnih zlostavljanja u djetinjstvu koje je nastavljeno u adolescenciji su imale 49% veći rizik za endometriozu. Kombinacija teških i kroničnih zlostavljanja ili višestrukih vrsta zlostavljanja u djetinjstvu je vezana za povećanje rizika od 79%.

"Zlostavljanje u djetinjstvu i adolescenciji je vrlo često i kod žena sa i bez endometrioze.", rekla je Harris.

Primjerice, kod ispitanica, 34% svih žena je navelo umjereno ili teško tjelesno zlostavljanje, a 39% žena s endometriozom je prijavilo ovu vrstu zlostavljanja, istaknula je. "Ovi brojevi su previsoki za sve žene i smanjenje zlostavljanja je problem javnog zdravlja", rekla je Harris.

Harris je izjavila da, iako su istraživači našli jasnu povezanost između ranog zlostavljanja i endometrioze, to ne znači da su sve žene s endometriozom proživjele zlostavljanje.

"To može biti reakcija na traumu koja aktivira sustave i uzrokuje da žena bude osjetljivija na bol kod lezija endometrioze", rekla je. Ne znači da je bol u ženskim glavama. "To je zbog fiziološkog odgovora koji je potaknut stresom i traumom zlostavljanja", naglasio je Harris.

"Očekujemo da će rana intervencija za smanjenje posljedica zlostavljanja iz djetinjstva, na primjer, različiti oblici psihoterapije, također smanjiti rizik za endometriozu - no to treba potvrditi u budućim istraživanjima", izjavila je Leeners.


SOURCE: https://bit.ly/2KsbdZt i https://bit.ly/2JYOC2i
Human Reproduction 2018.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni