Kronična bol u zdjelici u postmenopauzi

Kronična bol u zdjelici u postmenopauzi
Žene u postmenopauzi koje imaju kroničnu bol u zdjelici, mogu imati i probleme s ravnotežom i držanjem.


Žene u postmenopauzi koje imaju kroničnu bol u zdjelici također mogu imati problema s ravnotežom i držanjem, sugerira mala studija iz Španjolske.

"Žene s kroničnom zdjeličnom boli su pokazale slabu ravnotežu, uključujući anticipativnost, reaktivnu posturalnu kontrolu, senzorsku orijentaciju, dinamičan hod i dvojne uvjete vezane za zadatke. Stajalište je pokazalo položaj naprijed, veće vrijednosti na dorzalnom kutu i nižu sakralnu sklonost", dr. Marie C. Valenza i kolege s Fakulteta zdravstvenih znanosti Sveučilišta u Grenadi su izvijestili u "Menopause".

"Također su imale manja poravnanja kralježnice i držanje s povećanom kifozom i lumbalnom lordozom", dodaje tim.

Između 2016. i 2017.g. je istraživački tim proveo analizu 48 žena s kroničnom zdjeličnom boli koje su bile hospitalizirane na ginekološkim odjelima dviju akademskih bolnica i 48 kontrolnih žena koje su bile prilagođene dobnim i tjelesnim obilježjima. Žene u skupini kronične zdjelične boli su imale uredan rezultat neurološkog pregleda, dok je zdjelična bol trajala dulje od šest mjeseci.

Potencijalne sudionice su bile isključene ako su imale rak zdjelice ili zračenje, zdjelične ili abdominalne operacije ili su im bili dijagnosticirani neurološki ili mišićni poremećaji, fibromijalgija ili iritabilna bolest crijeva, dijabetes ili trudnoća ili ako su imale psihijatrijski poremećaj, kognitivno oštećenje ili demenciju.


Kontrolna grupa žena - bez kronične zdjelične boli, hipermobilnosti ili bilo kojeg sindroma kratkih mišića - se podudarala s eksperimentalnom skupinom prema dobi, težini, visini, indeksu tjelesne mase (BMI) i sličnosti razvoja mišića.

Autori su pronašli značajne razlike u svim podskalama testu "Mini Balance Evaluation Systems Test" (Mini Best Test): anticipativnosti, reaktivne posturalne kontrole, senzorne orijentacije, dinamičkog hoda i ukupno. Također su otkrili značajne razlike u svim testnim podskalama za test "Timed Up and Go" (TUG): s ručnim zadacima, s kognitivnim zadacima i pojedinačno.

Pomoću fotogrametrije i ručnog inklinometra bežično spojenog na računalo, istraživači su pokazali da žene s kroničnom zdjeličnom boli također imaju različite kutove vrata maternice u usporedbi s kontrolama, što ukazuje na držanje naprijed. Njihova globalna poravnanja kralježnice znatno su više odstupala od poravnavanja kralježnice kod kontrola, a veći postotak njih je imao povećanu torakalnu kifozu i lumbalnu lordozu.

IZVOR: https://bit.ly/2HrBG8V
Menopause 2018.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni