Viša stopa raka kod osoblja aviona u odnosu na opću populaciju

Osoblje aviona u SAD ima veću vjerojatnost nastanak nekoliko vrsta karcinoma uključujući rak dojke, maternice, cerviksa, štitnjače i kože.

Osoblje aviona u SAD-u ima veću vjerojatnost od drugih Amerikanaca razviti nekoliko vrsta raka uključujući tumore dojke, maternice, cerviksa, štitnjače i kože, navodi se u novom istraživanju.

"Ovo istraživanje je prvo koje pokazuje veću učestalost svih proučavanih karcinoma i značajno veće prevalencije ne-melanomskog raka kože u usporedbi sa slično podudarnim uzorkom američke populacije", izjavila je autorica istraživanja Eileen McNeely iz Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu.

Istraživači su usporedili 5.366 osoba koje rade u avionu i 2.729 drugih odraslih osoba sa sličnim socio-ekonomskim podrijetlom po dijagnozi raka kroz život.

U usporedbi s ostalim odraslim osobama, osoblje aviona je imalo 51% veću vjerojatnost da će razviti rak dojke. Također su imali više nego dvostruko veći rizik od melanoma i više od četverostrukog izgleda da im se dijagnosticiraju drugi oblici raka kože.

"Ne-melanomski rak kože među ženama se povećava s više godina na poslu, sugerirajući vezu s poslom", rekla je McNeely.

Dok ti rezultati potvrđuju ranija istraživanja koja povezuju stjuardese s povećanim rizikom od određenih vrsta raka - posebno zloćudnih bolesti dojke i kože - studija nije bila oblikovana kako bi dokazala može li posao izravno uzrokovati tumore.

Istraživači također nisu mogli reći jesu li tumori razvijeni prije ili nakon što su zaposlenici počeli letjeti. Istraživanje nije ispitivalo stope preživljenja raka, samo dijagnoze.

Znanstvenici su već dugo sumnjali da bi rizik od raka kod avionskog osoblja mogao biti pod utjecajem izloženosti prirodnom zračenju na visokim nadmorskim visinama, radom u smjenama, promjenama vremenskih zona koje ometaju cikluse spavanja i lošom kakvoćom zraka u kabini, navode istraživači u radu objavljenom u časopisu "Environmental Health".

Avionsko osoblje, međutim, ima manju vjerojatnost od opće populacije umrijeti od svih uzroka, osim rušenja aviona, rekao je Rob Griffiths, programski direktor za profesionalnu i zrakoplovnu medicinu na Sveučilištu Otago u Wellingtonu na Novom Zelandu.

"Oni su relativno zdravi i bogati i imaju veću vjerojatnost da će potražiti medicinsku skrb od opće populacije", rekao je Griffiths, koji nije bio uključen u studiju. "Učestalost otkrivanja raka je veća i smrtnost je manja jer sudjeluju u programima probira i brže se liječe."

Zasebna studija u travnju koja je uključila gotovo 6,100 osoba koje rade kao osoblje u avionu nije pronašla nikakve značajne veze između kozmičkog zračenja ili prekida cirkadijalnog ritma i nekoliko vrsta raka.

Glavna autorica ove studije dr. Lynne Pinkerton iz Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje na radu u Cincinnati, Ohio, nije isključila mogućnost da izloženost zračenju ili poremećeni ciklusi spavanja mogu biti povezati s rakom.

No, istaknula je da bi veće stope raka dojke kod avionskog osoblja mogle biti posljedica činjenice da stjuardese imaju manje djece i kasnije rađaju u životu od ostalih žena.


IZVOR: http://bit.ly/2tBSKPG

Environmental Health online