Akutna urinarna retencija povezana s povećanim rizikom za određene karcinome

 Ljudi koji imaju akutnu urinarnu retenciju / nemogućnost pražnjenja mjehura i zadržavanje mokraće, vjerojatnije će dobiti dijagnozu raka prostate ili urinarnog trakta u sljedećim mjesecima, pokazuje nedavna studija.

Istraživači su ispitali podatke o 75.983 odrasle osobe u dobi od 50 i više godina koje su primljene u bolnicu s akutnom retencijom urina između 1995. i 2017.; većina pacijenata (82,6%) bili su muškarci. Primarni cilj studije bio je procijeniti apsolutni rizik od urogenitalnog, kolorektalnog i neurološkog karcinoma u bolesnika s akutnom retencijom mokraće u usporedbi s općom populacijom.

Unutar tri mjeseca od dijagnoze akutne retencije mokraće, istraživači su identificirali prekomjerni rizik za rak od 218 slučajeva na 1.000 ljudskih godina za rak prostate u muškaraca i 24 viška slučajeva na 1.000 ljudskih godina za genitalni rak u žena.

Osim toga, postojao je povećani rizik dijagnoze karcinoma tijekom sljedeća tri mjeseca od 56 slučajeva raka urogenitalnog trakta na 1.000 ljudskih godina, 12 slučajeva raka debelog crijeva i 2 slučaja neuroloških karcinoma na 1.000 ljudskih godina. "Proveli smo ovu studiju jer smo mislili da bi akutna retencija mokraće potencijalno mogla biti znak raka prostate i nekih drugih karcinoma", rekla je glavna autorica studije dr. Maria Bisgaard Bengtsen s odjela za kliničku epidemiologiju na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. "Ako je tako, prijem s prvim akutnim zadržavanjem mokraće mogao bi biti prilika za dijagnosticiranje okultnog raka", rekao je dr. Bengtsen. "Ovi se karcinomi spominju kao teoretski uzroci akutne retencije urina u literaturi, no naša je studija prva koja je kvantificirala ovaj rizik." Akutna urinarna retencija povezana s povećanim rizikom za određene karcinome Srednje razdoblje praćenja u studiji bilo je 3,3 godine. Ukupno 27.410 osoba (36,1%) praćeno je najmanje pet godina.

Bolesnici su imali prosječnu dob od 76 godina u vrijeme prve dijagnoze akutne retencije mokraće. U ovom trenutku mnogi od njih imali su prethodnu urogenitalnu dijagnozu (48%), prethodnu neurološku dijagnozu (27,3%) ili su imale dijagnozu dijabetesa (13,2%). Prekomjerni rizik za rak nakon prve dijagnoze akutne retencije mokraće uočen je samo tijekom prva tri mjeseca od postavljanja dijagnoze, a nakon toga za nekoliko proučavanih vrsta raka, izvještava istraživački tim u liječničkom glasilu The BMJ.

Povećani rizik za rak prostate od 21 na 1.000 ljuddskih godina perzistirao je i nakon 12 mjeseci od akutne retencije urina. U žena je postojao povećani rizika za rak mokraćnog sustava od jedne do pet godina nakon dijagnoze akutne retencije urina, s 52 slučaja uočena u ovoj skupini u usporedbi s 28 očekivanih slučajeva na temelju nalaza iz opće populacije. Jedno ograničenje studije je da je uključivala samo pacijente primljene u bolnicu zbog akutne retencije urina, a moguće je da su neki slučajevi liječeni u drugim okruženjima, napominju autori.

“Ne smatramo da je povezanost između akutne retencije mokraće i raka uzročna, pa stoga liječenje ili prevencija retencije urina vjerojatno neće spriječiti rak”, rekla je dr. Bengtsen. "Akutna retencija mokraće je vrlo vjerojatno predstavljajući znak okultnog raka, što bi stoga trebalo razmotriti kod pacijenata u dobi od 50 godina ili više s urinranom retencijom bez očitog uzroka."

 

SOURCE: https://bit.ly/3kID4W8

The BMJ, 2022.