Anemija Postmenopauzalnih Žena i Nutricija


Anemija je u osoba ženskog spola definirana kada je razina hemoglobina ispod vrijednosti 120 g/L (pema podacima SZO iz 1968. godine).

Već 1999. godine je u European Journalu of Clinical Nutriton Doyle sa suradnicima izvijestio o problemu neadekvatne prehrane žena starijih od 65 godina.

U ovo istraživanje na području SAD uključeno je 93.676 postmenopauzalnih žena životne dobi od 50-79 godina koje su uključene u studiju tijekom razdoblja od 1993-1998. godine.

Razina hemoglobina određena je ulaskom u studiju u okviru kompletne krvne slike, potom nakon 3 godine.

Anemija... je definirana ako je hemoglobin bio manji od 120 g/L. Perzistentna anemija je definirana ako je bila prisutna na početku istraživanja i 3 godine poslije.

Upitnik o unosu hrane temeljio se na pitanjima o konzumaciji željeza, folata, vitamin B12, vitamina C, crvenog mesa, unosa životinjskih i biljnih proteina te žitarica. Također se bilježio unos nadomjesnih pripravaka. Anemija je dijagnosticirana kod 3.979 ispitanica (5,5%), a stupanj anemije bio je izraženiji u starijih od 63,5 godina i trenutnih pušačica.

Anemija je bilo u obrnuto proporcionalnom odnosu sa stupnjem edukacije i tjelesnom težinom, a najčešće je bila prisutna kod Afroamerikanki (16,3%), potom Amerikanki hispanskog porijekla (5,6%), dok je najmanje bila prisutna kod žena azijskog porijekla (4,2%). Ispitanice s anemijom, u komparaciji s ženama bez anemije, imale su smanjen unos proteina, folata, vitamina B12 i C, željeza i crvenog mesa.

Povećan rizik za perzistentnu anemiju uočen je kod unosa folata manjeg od 400 mcg/dan, željeza manjeg od 8 mg, vitamina B12 manjeg od 2,4 mcg; vitamina C manjeg od 75 mg i proteina manjge od 0,8 g/kg dnevno.

Autori zaključuju da je prevalencija anemije kod postmenopauzalnih žena 5,5%, te da je rizik za perzistentnu anemiju veći kod višestrukog nutritivnog deficita.

J Am Diet Assoc 2011; 111: 528-1 i 532-41.

:: Ivana Rosenzweig Jukić, dr.med :: Liječničke Novine 2011, 99 (5): 48